7 Ocak 2012 Cumartesi

Turgutreis Belediyesi Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi Konferanslar verilmeye başlandı. 
Birbirinden farklı konu başlıklarından oluşan konferanslar serisi geleneksel el sanatları, plastik sanatlar, tarih, Akdeniz denizcilik tarihi, felsefe, arkeoloji, su altı arkeolojisi, edebiyat ve tiyatro alanlarında akademisyenler ve uzmanlar tarafından veriliyor. 

Kültür ve Sanat Merkezi’nin ilk konferansı olan Termera Aspat (Strobilos) Konferansları Serisi, Bodrum Yarımadasının İlk Yerleşimi; Termera Aspat’ın (Strobilos) Tarihi Ve Arkeolojisi Konferansı dinleyiciler tarafından büyük ilgi ile dinlendi. 

Açılış konuşmasını Belediye Meclis üyesi Funda Akçalı’nın yaptığı konferansta Muğla Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler, Turgutreis Belediyesi sınırları içinde yer alan ve Aspat olarak bilinen bölgenin arkeolojik ve tarihi geçmişi hakkında bir sunum yaptı. 

Katılımcıların büyük bir dikkatle dinledikleri konferansta Prof. Dr. Diler, Bodrum yarımadasının Anadolu arkeolojisinde önemli bir yere sahip olduğunu, Karia Bölgesi’nin en eski yerleşim yerlerinden olan ve Lelekler’e kadar uzanan geçmişi ile Termera Aspat (Strobilos) bölgesinin sadece Karia Bölgesi’nin değil Anadolu’nun demir çağında önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. 

Prof. Dr. Diler’in verdiği bilgiye göre; Yarımadanın en az araştırılmış bölgesinde Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından başlatılan çalışmalarda, Aspat tepesinin kuzey üst yamaçlarında ve tepe çevresinde M.Ö. 7. yüzyıla kadar giden önemli kalıntılar tespit edildi. Konik bir tepe olan Aspat Tepesi ve çevresindeki antik yerleşimler Leleg döneminden, Orta Çağ içlerine kadar uzanan tarihsel süreçte yer alıyor. Aspat, Akdeniz ve Başkent arasında ana deniz rotasından uzak olmayan bir noktada güçlü ve ıssız bir kale; sığınmaya ve sürgüne uygun mevki olarak Ortaçağ boyunca önemini daima korumuş ve adından söz ettirmiş. 
Termera Aspat bölgesinde tarım terasları, işlikler, çiftlik evleri, yağmur sularını biriktirmek için su kanalları, kaya havanları, hamam, üzüm bağları, zeytinlikler, yağhaneler ve aynı zamanda dini binalar da bulunuyor muş

Prof. Dr. Diler, bölgenin koruma altına alınması, arkeolojik çalışmaların yapılarak yerleşim yerlerinin gün ışığına çıkartılması ve kültür turizmine kazandırılması için ekonomik desteğin sağlanmasının yanı sıra, kararlı olmanın ve Turgutreis halkının tarihi değerlerine sahip çıkmasının önemini vurguladı. 

Prof. Dr. Diler’in dinleyicilerden gelen soruları da cevaplandırdığı konferansın sonunda, katılımcılardan gelen öneriler üzerine bölgeye geziler düzenlenmesi, tarihi bölgeye sahip çıkılması, kazılara gönüllü çalışanlar olarak destek verilmesi için Termera Aspat (Strobilos) Gönüllüler Grubu oluşturulması kararı çıktı. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder